over stogef
Jarenlange ervaring in geoscience en bodemenergiewinning
Stogef bestaat uit een groep enthousiaste, ervaren en creatieve mensen met jarenlange bestuurservaring en een uitgebreid netwerk en ervaring op het gebied van geoscience en de service-sector van bodemenergiewinning.
Wij zijn ervan overtuigd dat CO2-reductie op korte termijn mogelijk is zonder aantasting van de horizon en onze leefomgeving. Wij zien mogelijkheden voor aardwarmte en stroom uit aardwarmte in de regio. Om dat te realiseren stellen we samen met de Gemeente Súdwest-Fryslân en de Provincie Fryslân een haalbaarheidsplan op. Dit plan vormt de basis voor de aanvraag van de nodige vergunningen om een aardwarmtebron te realiseren. Een cruciaal ingrediënt voor de realisatie is uiteraard de financiering. Daarom werven we fondsen en investeerders die samen met ons de benodigde stappen zetten om een betrouwbare, CO2-arme energiebron te ontwikkelen.
Samen met de gemeente en de provincie stellen we een haalbaarheidsplan op
Stogef begeleidt het proces
Stogef is de contactpartij richting de gemeente, burgers en overige stakeholders. Wij verzorgen tevens de technische ontwikkeling, benodigde vergunningen en alle andere zaken zoals overleg met buurtbewoners, provincie, ministeries, investeerders, bedrijven en partners. We ontwikkelen een consortium waarbij ook de Gemeente betrokken is. Doordat wij veel expertise in huis hebben, hoeven we voor veel zaken geen externe bureaus in te schakelen.
Distributie in handen van burger
Zodra het opstartproces met vergunningen en financiering achter de rug is, gaan we over tot exploitatie van de aardwarmte in het Groen Warmtenet Bolsward van de Gemeente. Deze exploitatie wordt ondergebracht bij een bestaande (DEBO) of op te richten Coöperatie of Gemeentelijk Warmtebedrijf. Bewoners en bedrijven kunnen de warmte afnemen via deze Energiecoöperatie of het Gemeentelijk Warmtebedrijf. Zo blijft de warmte betaalbaar. Burgers, overheid en bedrijven kunnen participeren, de opbrengsten worden lokaal geïnvesteerd. Zonder winstoogmerk.
Doordat wij veel expertise in huis hebben, hoeven we voor veel zaken geen externe bureaus in te schakelen.
Beleidsplan
In ons beleidsplan hanteren we de volgende drie uitgangspunten:
1. Duurzame stroomopwekking en verwarming via ultra-diepe aardwarmte
Stogef is een non-profit organisatie (ANBI). Ons doel is het onderzoeken en opzetten van duurzame stroomopwekking en verwarming door middel van ultra-diepe aardwarmte in de gemeente Súdwest-Fryslân. We willen hiermee de geothermische potentie van Friesland benutten. Enerzijds voor warmte om van het gas af te komen. Anderzijds voor stroom als alternatief voor zonne- en windenergie om zo het landschap en de leefomgeving te sparen. Uiteindelijk doel is toegang bieden tot betaalbare groene energie voor de inwoners van Súdwest-Fryslân.
2. Stogef is een ANBI-instelling
De bestuursleden van Stogef genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. Wel hebben zij recht op vergoeding van de onkosten die nodig zijn voor de uitoefening van hun functie. De geldmiddelen van de stichting bestaan uit subsidies en donaties, schenkingen, erfstellingen en legaten. Vanwege onze ANBI-status zijn die aftrekbaar. Verder bestaan de inkomsten uit de resultaten van de bedrijfsvoering en alle andere verkrijgingen en baten. De geldmiddelen worden beheerd door de penningmeester op onze bankrekening bij de ING bank.
3. Stogef begeleidt het gehele proces
Deze geldmiddelen wendt Stogef aan voor
1. een opsporingsvergunning aan te vragen, de onkosten te dekken voor het overleg met burgers, partners, investeerders, bedrijven en overheden, evenals communicatie, bureaukosten en voorlichting.
2. het opstellen en uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek.
3. Als de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek positief zijn, worden de geldmiddelen aangewend voor de uitvoering van het plan.
4. Na een succesvolle boring dragen we de exploitatie over aan een bestaande of nog op te richten Energiecoöperatie of Gemeentelijk Warmtebedrijf.
Na afloop wenden we de opgedane kennis, ervaring en eventuele geldmiddelen aan om nieuwe projecten in Friesland op te zetten of te ondersteunen. Jaarlijks wordt een financiële verantwoording uitgebracht.
Innovatie en partners
We onderhouden goede contacten met onderzoekscentra, studenten en onderzoekers van hogescholen en universiteiten over de laatste inzichten in ultra-diepe geothermie en de ontwikkeling van waterstoftechnologie als backup- en piekvoorziening.
Tot onze partners behoren de Gemeente Súdwest-Fryslân, de Provincie Fryslân, de Rijksoverheid (EBN) en Energiecoöperatie Bolsward (DEBO). Potentiële toekomstige partners zijn bedrijven, investeringsfondsen, banken (o.a BNG), pensioenfondsen en verzekeraars, evenals instellingen die graag beleggen in langlopende en weinig riskante zaken. Ook sponsors, donateurs (ANBI), certificaathouders, coöperaties en burgers kunnen investeren in Stogef. Wij verwachten een goed rendement op uw investering.
Stogef is een ANBI-instelling, giften zijn aftrekbaar.
Statuten
Ter informatie kunt u hier onze statuten downloaden.
Bestuur Stichting Ontwikkeling Geothermie Friesland
Henk de Vries,
Stiens
Voorzitter
Meer info
Studie:
- HTS elektro, Tilburg Business School (TIAS)
Functies en ervaring:
- Ontwikkelaar geluidstechnologie Natuurkundig Laboratorium (Philips)
- Systeem- en software-ontwikkeling Compact Disc, DVD
- Manager/Groepsleider Introductie Computer Aided Design
- Commercieel directeur Philips Software TASS
- Strategic Marketing- en Software Management Philips Semiconductors
- Hoofd Quality management (Systems & Software), NXP Semiconductors
- Voorzitter Stichting Ontwikkeling Nederlandse Kenniseconomie
- Voorzitter politieke werkgroep duurzame energie
Hielke de Jong,
Workum
Financiën
Meer info
Studie:
- HTS elektro
Functies en ervaring:
- Program Manager bij Pemstar en Benchmark BV te Almelo microelectronica
- Senior Process Engineer assemblage- en testtechnologieën bij Pemstar BV te Almelo
- Hoofd van afdeling Factory Engineering bij Fluke Industrial BV te Almelo
- Groepsleider van HF oscilloscoop ontwikkeling Philips te Enschede
- Ontwerper digitale en analoge elektronica voor oscilloscoops Philips te Enschede
- Ontwerper digitale computer hardware, interface- en computervoedingssystemen Philips Electrologica te Apeldoorn.
- Ontwerper elektromechanica Philips te Drachten
Klaas-Douwe Zwaan
Workum
Communicatie
Meer info
Functies en ervaring:
- ING Assurantiekantoren Nederland
Systeembeheerder Noord Nederland - Eigenaar Servicedesk 24 (Proces inrichting ICT)
TOPdesk specialist:
• Implementeren
• Optimaliseren
• Doorontwikkeling
• >100.000 eindgebruikers - Fondsmanager Ondernemingsfonds SWF (Finance)
Jan de Beer
Bolsward
Techniek
Meer info
Technisch team
Seismisch onderzoek, Logging Specialist Geocal | Johan de Bie | Diana Tronco Peter van Dijk Boortechniek | Drilling Rigs |
Tienus Lukkes Waterstoftechnologie | Jaap Busman Electrical Engineer | Michael Spevak Geologische Services | Jan Groninger Ingenieursbureau Groninger Seismisch onderzoek |
Consultants
Johannes Lankester Sijbrand Frietema de Vries Energiewerkplaats Fryslân |
|
Contact
STOGEF – Stichting Ontwikkeling Geothermie Friesland
Postadres
Estrikwurk 8
8711KD Workum
Bankrekeningnummer
NL95 INGB 0009 6384 61
KvK
81336136
RSIN/fiscaal nummer
8620 50 182
Via het formulier kunt u zich geheel vrijblijvend aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte van de ontwikkelingen:
Door het inzenden van dit formulier gaat u akkoord met onze privacyverklaring