groen

warmtenet

Bolsward

 

 

 

Comfortabel wonen zonder aardgas

Door aansluiting op warmtenet Bolsward

Op de hoogte blijven?

Aardwarmte is warmte zonder aardgas. Deze duurzame warmte kan – net als restwarmte van de industrie – geleverd worden aan Groen Warmtenet Bolsward. In de ‘Transitievisie Warmte’ geeft gemeente Súdwest-Fryslân aan welke steden, dorpen en wijken tot 2030 aan de beurt zijn om aardgasvrij te worden gemaakt. Dit gebeurt in de vorm van een ‘Wijkuitvoeringsplan’, georganiseerd door de Gemeente en de Energiecoöperatie Bolsward (DEBO) of het Warmtebedrijf.

 

Is een warmtenet duurzamer dan verwarmen met aardgas?

Ja, een warmtenet is een duurzamere manier van verwarmen dan een individuele cv-ketel op aardgas. Dat komt omdat warmtenetten een efficiënte manier zijn om veel woningen in één keer te verwarmen. Vaak worden warmtenetten gevoed door verschillende warmtebronnen.

Exploitatie

De exploitatie van de warmte wordt ondergebracht bij een Coöperatie of een Gemeentelijk Warmtebedrijf. Bewoners en bedrijven kunnen de warmte weer afnemen via deze Coöperatie of dit Gemeentelijk Warmtebedrijf. Zo kan de warmte betaalbaar blijven.
Lokale, voordelige én groene energie.

 

Beperkte kosten Binnenshuis

Bestaande radiatoren kunnen in gebruik blijven

De warmtewisselaar verwarmt óók het kraanwater

Hoogwaardig isoleren, zoals noodzakelijk bij een warmtepomp, is niet essentieel

Voor aansluiting op het warmtenet is subsidie beschikbaar

Géén hogere energierekening

Aardwarmte is óók geschikt voor minder goed geïsoleerde woningen.

Ga elektrisch koken

Voor het klimaat maakt het niet veel uit als u nu nog wat langer met uw gasfornuis doet. Maar gaat u aan de slag met de keuken, dan is het slim om hier alvast op in te spelen en te kiezen voor koken op inductie. Het is namelijk makkelijk schoon te houden en veiliger dan koken op gas. Kijk voor meer informatie op Duurzaam Bouwloket.

Binnenshuis blijven de ingrepen – en daarmee de kosten – beperkt.

Impressie Groen Warmtenet Bolsward door Mats Kuipers.

Wat betekent een warmtenet voor u thuis?

Hoe groen zijn warmtenetten?

Hoe makkelijk is een warmtenet?

Samen maak je meer impact!

Wat zijn de voordelen van een Groen Warmtenet ten opzichte van een individuele Warmtepomp?

Onafhankelijk van stijgende gas- en elektriciteitsprijzen

Géén verdubbeling van het elektriciteitsverbruik

Goedkope afleverset i.p.v. dure warmtepomp

Gebruik van bestaande radiatoren i.p.v. vloerverwarming

Hoogwaardig isoleren niet essentieel

Geen dure verbouwing nodig

Netversterking niet noodzakelijk

Coöperatief Warmtebedrijf i.p.v. Elektriciteitsbedrijf

Participatie

Grafische weergave van een warmtenet: Restwarmte van industrie, biomassa en/of Geothermie wordt gebruikt om huizen te verwarmen.

Klik voor meer informatie over warmtenetten op de logo’s hiernaast:

Geen hogere energierekening

Het afgiftesysteem zoals radiatoren of vloerverwarming blijft hetzelfde. Alleen de cv-ketel of elektrische warmtepomp komt te vervallen en wordt vervangen door een afleverset (warmtewisselaar met warmtemeter) die meestal in de meterkast past. In de afleverset wordt ook het kraanwater verwarmd. De regel is dat de kosten van een warmtenet in totaal niet meer mogen zijn dan de bewoner kwijt zou zijn aan een eigen HR-ketel op gas. Bij de vergelijking tellen allerlei dingen mee: aan de ene kant de kosten van een HR-ketel, het onderhoud, de gasprijs, de energiebelasting en de vaste kosten voor een gasaansluiting. En aan de andere kant de kosten van de warmtewisselaar, de netwerkkosten en de prijs van de warmte. Dankzij de hogere temperatuur van de warmtetoevoer is geothermie ook een geschikte oplossing voor minder goed geïsoleerde woningen. Kortom: aardwarmte is ideaal voor de omschakeling naar duurzaam wonen zonder aardgas, zónder meer te betalen.


Deze Aquaheat afleverset van Fortes Energy Systems voor warm CV-water én warm kraanwater heeft de afmetingen 40x60x20cm (hxbxd) en past meestal in de meterkast.